תקשורת

  1. Home
  2. »
  3. הדרכת הורים
  4. »
  5. תקשורת

תקשורת עם ילדים בגיל ההתבגרות – אתגרים וכלים פרקטיים לשיפור הקשר

הורים רבים חווים שינויים משמעותיים בתקשורת עם ילדיהם בשנות ההתבגרות. גיל ההתבגרות מאופיין בשינויים רגשיים, חברתיים, ופיזיולוגיים, שמשפיעים גם על דפוסי התקשורת בבית. פעמים רבות, השיחות עם הילדים הופכות לקצרות, טעונות רגשית ולעיתים גם קשה להבין את הילד ולקבל הבנה הדדית. מה שעד לא מזמן היה אולי שיחה פשוטה ופתוחה, הופך להיות שדה מוקשים של רגשות מעורבים, חוסר סבלנות, ולעיתים תחושת מועקה משני הצדדים – גם מצד הילד וגם מצד ההורה. פעמים רבות זה יוצר תחושת מבוי סתום, שבה כל אחד מהצדדים לא מצליח להרגיש שמישהו "שמע" אותו.

אולם, חשוב להבין שזו תקופה טבעית שדורשת מכם ההורים כלים חדשים להתמודדות עם השינויים. שיפור התקשורת עם הילד לא נוגע רק בניהול שיחה – אלא גם בבניית קשר של אמון, הצבת גבולות ברורים ושמירה על סמכות הורית בשיטה שתתאים לגיל ולשלב ההתפתחותי של הילד.

מה קורה במפגשים עם הורים?

במפגשים שלנו, נלמד להשתמש בכלים פרקטיים מעולם ה- CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), אשר מאפשרים להם לנהל תקשורת ישירה, אפקטיבית ונעימה יותר עם הילדים. בשיטה זו אנו שמים דגש על שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שמחבלים בתקשורת ומוצאים את הדרך המותאמת גיל להקשבה ולהבעה.

כלים אלו כוללים:

1.הקשבה אקטיבית –
באמצעות טכניקות הקשבה פעילה, אתם לומדים להקשיב בלי להפריע, בלי להתווכח או לשפוט, וכך תאפשרו לילד להביע את עצמו בצורה מלאה יותר. זה לא תמיד קל, אך חשוב להבין שלעתים הקשבה כנה ופתוחה היא מה שיכול לשבור את מעגל ההתפרצות.

2.הבנת רגשות ומחשבות –
אחת ממטרות ה-CBT היא להבין את הקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגויות. למשל, אם הילד מתפרץ על אמא כי הוא מאחר למפגש חברתי חשוב, נלמד להבין האם מדובר בפחד מלהיות מנותק מהחברה או תחושת תסכול שמוביל להתנהגות חיצונית כמו כעס או צעקות.

3.הגדרת גבולות בצורה אסרטיבית –
סמכות הורית לא צריכה להיות קשיחה או מציבה רק "לא". אפשר ללמוד איך להציב גבולות בצורה ברורה אך רכה, תוך שמירה על כבוד הדדי. במפגשים, נלמד איך אפשר לנהל שיחה שבה ברור מהן הציפיות, ובו בזמן יש גם מקום להביע רגשות וצרכים.

4.בניית פתרונות משותפים –
במקום להיכנס למאבקי כוח, לומדים איך לגייס את הילד לתהליך של פתרון בעיות משותף. לדוגמה, אם הילד מתרגז על איחור למפגש חברתי, אפשר לחשוב יחד איך אפשר להימנע מכך, או איך ניתן להתמודד עם תחושת החרדה החברתית בצורה יעילה.

5.שימוש בשאלות חקר –
במקום להנחות את הילד או להטיל עליו פסקי-דין, אנו לומדים איך לשאול שאלות שמאתגרות את הילד לחשוב על המצב בצורה שונה, ומעודדות אותו לקחת אחריות על ההתנהגות שלו. לדוגמה: "מה היית יכול לעשות אחרת כדי לא להגיע מאוחר?" או "מה חשבת כשקרה כך וכך?"

6.הפחתת חיכוכים ובניית קשר רגשי חזק –
במקום להתמודד עם כל התנהגות כמשהו שנדרש לתקן, במפגשים אנו לומדים איך לעודד את הילד ולחזק את ההתנהגויות הרצויות בצורה חיובית, ובכך להוריד את רמת החיכוכים והמאבקים.
תקשורת

בניית סמכות הורית בגיל ההתבגרות

הסמכות ההורית לא מתמצה ביכולת להטיל משמעת – היא צריכה להיבנות מתוך הבנה, אמון וכבוד הדדי. בגיל ההתבגרות, כשהילד מתחיל לפתח זהות עצמאית, הסמכות ההורית חייבת להתאים את עצמה למעבר הזה.

אתם לומדים איך להיות מודל לחיקוי, איך להראות לילד שהם עדיין אחראים ומבינים, ובו בזמן אתם נותנים לו את האפשרות להתבטא ולפני הכל, להרגיש ששומעים אותו. כך, במקום להסתיר רגשות או להתפרץ, הילד מתחיל ללמוד כיצד לנהל את כעסיו, דאגותיו ותחושותיו בצורה בוגרת יותר.

החיבור בין הסמכות ההורית לבין שיפור התקשורת – כלים שנלמדים במפגשים אלו עוזרים להורים לבנות סמכות רכה, מכבדת ומובילה, שמאפשרת לכם לנווט את המשפחה בדרך של תקשורת פתוחה, הצבת גבולות ברורים והתמודדות עם אתגרים בצורה בוגרת וממוקדת.

במילים אחרות, זהו לא רק תהליך של תיקון התנהגויות – אלא גם של בניית קשרים מיטיבים ושיפור הדינמיקה בבית.

שאלות נפוצות

קו צהוב ישר משמאל עובר בצורה חלקה לשיפוע ורוד, המסמל שיחה והקשבה פעילה, לפני שהוא מסתיים בשרבוט סבוך כחול מימין. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

אם אתם מרגישים שהקשר עם הילד מלא במתחים, שאתם לא מצליחים להציב גבולות או שאתם מתמודדים עם חרדות, התקפי זעם או קשיים רגשיים של הילד – הדרכת הורים יכולה לספק לכם כלים מעשיים לשיפור ההתנהלות בבית ולחיזוק תחושת הביטחון שלכם כהורים.

בהדרכת ההורים נלמד איך לזהות את הגורמים להתפרצויות הכעס, איך להגיב בצורה שלא תסלים את המצב ואיך לעזור לילד לפתח שליטה עצמית. תקבלו כלים להצבת גבולות ברורים מצד אחד, וליצירת תקשורת רגועה ומכילה מצד שני, כך שההתנהלות בבית תשתפר בהדרגה.

 נבין יחד מה מקור החרדות של הילד, נלמד כיצד לזהות את דפוסי ההתנהגות שמחזקים את החרדה ואיך בהדרגה לעזור לו להתמודד עם הפחדים בצורה עצמאית. תקבלו כלים להדריך את הילד לעבר חוויות שמגבירות ביטחון, תוך יצירת איזון נכון בין תמיכה להצבת אתגרים.

בהדרכה נלמד איך להציב גבולות ברורים לשימוש במסכים באופן שמפחית התנגדות מצד הילד. נלמד איך להעביר את הילד בהדרגה לפעילויות אחרות וליצור חלופות בריאות, מבלי להיכנס למאבקי כוח יומיומיים.

  השינוי תלוי במידת היישום של הכלים שנלמדים בהדרכה. פעמים רבות, כבר לאחר מספר מפגשים ההורים מרגישים שהם מבינים את הקשיים לעומק ומקבלים ביטחון בדרך החדשה שהם נוקטים בה. עם התמדה, ניתן לראות שיפור משמעותי תוך מספר שבועות.

  לא בהכרח, אבל במקרים רבים הדרכת הורים לבדה יכולה להביא לשיפור משמעותי במצב הילד. כשהורים משנים את האופן שבו הם מגיבים לסיטואציות, גם ההתנהגות של הילד משתנה. אם יש צורך בטיפול נוסף, נוכל לבחון זאת יחד ולמצוא את הדרך המתאימה ביותר עבורכם.

בהחלט, ורצוי! כששני ההורים נוכחים, קל יותר ליישם את הכלים שנלמדים וליצור חזית אחידה בבית. גם אם יש פערים בגישות ההוריות, נוכל לעבוד על יצירת קו פעולה משותף לטובת הילד.

  הדרכת הורים יכולה לסייע לכם לזהות איך להגיב למצוקה של הילד, כיצד לתווך לו את הפרידה באופן שירגיע את החרדות שלו ואיך להמשיך לשמור על תחושת יציבות גם בתקופה של שינוי. נלמד איך למנוע קונפליקט נאמנויות וכיצד לעזור לילד להרגיש ביטחון למרות השינויים בבית.

קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים
קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

עוד צעד קטן

ומתחילים את השינוי בשיחה או בהודעה

מילים מהלב

המלצות חמות ממטופלים