פחדים

  1. Home
  2. »
  3. הדרכת הורים
  4. »
  5. פחדים

התמודדות עם פחדים בעקבות המצב הביטחוני – איך לעזור לילדים להרגיש בטוחים?

מלחמת חרבות ברזל תרמה תרומה משמעותית לתחושת חוסר הביטחון האישי של הילדים שלכם (ולמען האמת, אולי גם לשלכם). אולי שמתם לב שהילד שלכם מסרב לצאת מהבית כי "אולי יהיו מחבלים ברחוב", או שהוא מתעקש לישון במיטה שלכם בלילה ואומר, "אני מפחד להיות לבד". יש ילדים שחוששים ללכת לבד לחוג או אפילו לצאת לטיול שנתי, כי "מה אם תתחיל פתאום אזעקה?" או "מה אם יקרה לי משהו בדרך?".

החששות האלה טבעיים ומובנים, אבל כשהם מתחילים לנהל את הילד ולמנוע ממנו לעשות דברים שהוא היה עושה קודם ללא בעיה—זה הזמן להתערב ולעזור לו.

מה עושים במפגשים?

להיות שם עבור הילד – בלי לבטל את הפחדים שלו
כשילד מספר שהוא מפחד, הנטייה הראשונית שלכם אולי תהיה להרגיע אותו עם משפטים כמו "אין לך מה לדאוג, הכל בסדר", או "אין סיבה לפחד". אבל עבורו, הפחד אמיתי מאוד, והמשפטים האלה עלולים לגרום לו להרגיש שלא מבינים אותו. במפגשים אנחנו עובדים על דרכים יעילות יותר להגיב—למשל, להראות אמפתיה ולהגיד: "אני מבין שאתה מרגיש לא בטוח כרגע, זה באמת יכול להיות מלחיץ. בוא נחשוב יחד איך אפשר לעזור לך להרגיש יותר בטוח".

חשיפה הדרגתית כדי לחזור לשגרה
במקום לצפות שהילד "פתאום יפסיק לפחד", אנחנו מתקדמים איתו בשלבים קטנים. אם הוא מפחד לצאת מהבית, אולי נתחיל ביציאה קצרה יחד איתו, אחר כך נעודד אותו לעמוד ליד הדלת לבד לכמה דקות, ובהמשך—לעשות סיבוב קטן לבד בסביבה הקרובה. כל שלב נעשה בקצב שמתאים לו, תוך חיזוק חיובי על כל הצלחה, קטנה ככל שתהיה.

לחזק את תחושת המסוגלות שלו
ילדים שחווים פחדים זקוקים קודם כל להרגיש שהם מסוגלים להתמודד. אנחנו עובדים על איך לעזור לילד שלכם לא רק להעז אלא גם להרגיש טוב עם עצמו כשהוא עושה זאת. אתם תלמדו איך לחזק אותו ברגעים שבהם הוא מתלבט, איך לגרום לו לרצות לנסות עוד שלב, ואיך לתת לו תחושה של ביטחון מבלי להחליף אותו בתפקיד ההתמודדות.

איך לדבר עם ילד שחווה פחדים?
במפגשים נדבר גם על השפה שלכם מול הילד—איך להגיב כשהוא אומר "אני מפחד", איך למנוע מהחרדה לנהל את השגרה המשפחתית, ואיך ליצור עבורו סביבה בטוחה אך לא מגבילה. המטרה היא לתת לו כלים להתמודד עם המציאות, ולא להסתגר מפניה.

הפחדים האלו יכולים להרגיש גדולים ומגבילים, אבל עם הכוונה מתאימה, ילדים יכולים ללמוד להתמודד ולחזור להרגיש בטוחים. אני כאן כדי ללוות אתכם ואת הילד שלכם בתהליך הזה.
פחדים

שאלות נפוצות

קו צהוב ישר משמאל עובר בצורה חלקה לשיפוע ורוד, המסמל שיחה והקשבה פעילה, לפני שהוא מסתיים בשרבוט סבוך כחול מימין. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

אם אתם מרגישים שהקשר עם הילד מלא במתחים, שאתם לא מצליחים להציב גבולות או שאתם מתמודדים עם חרדות, התקפי זעם או קשיים רגשיים של הילד – הדרכת הורים יכולה לספק לכם כלים מעשיים לשיפור ההתנהלות בבית ולחיזוק תחושת הביטחון שלכם כהורים.

בהדרכת ההורים נלמד איך לזהות את הגורמים להתפרצויות הכעס, איך להגיב בצורה שלא תסלים את המצב ואיך לעזור לילד לפתח שליטה עצמית. תקבלו כלים להצבת גבולות ברורים מצד אחד, וליצירת תקשורת רגועה ומכילה מצד שני, כך שההתנהלות בבית תשתפר בהדרגה.

 נבין יחד מה מקור החרדות של הילד, נלמד כיצד לזהות את דפוסי ההתנהגות שמחזקים את החרדה ואיך בהדרגה לעזור לו להתמודד עם הפחדים בצורה עצמאית. תקבלו כלים להדריך את הילד לעבר חוויות שמגבירות ביטחון, תוך יצירת איזון נכון בין תמיכה להצבת אתגרים.

בהדרכה נלמד איך להציב גבולות ברורים לשימוש במסכים באופן שמפחית התנגדות מצד הילד. נלמד איך להעביר את הילד בהדרגה לפעילויות אחרות וליצור חלופות בריאות, מבלי להיכנס למאבקי כוח יומיומיים.

  השינוי תלוי במידת היישום של הכלים שנלמדים בהדרכה. פעמים רבות, כבר לאחר מספר מפגשים ההורים מרגישים שהם מבינים את הקשיים לעומק ומקבלים ביטחון בדרך החדשה שהם נוקטים בה. עם התמדה, ניתן לראות שיפור משמעותי תוך מספר שבועות.

  לא בהכרח, אבל במקרים רבים הדרכת הורים לבדה יכולה להביא לשיפור משמעותי במצב הילד. כשהורים משנים את האופן שבו הם מגיבים לסיטואציות, גם ההתנהגות של הילד משתנה. אם יש צורך בטיפול נוסף, נוכל לבחון זאת יחד ולמצוא את הדרך המתאימה ביותר עבורכם.

בהחלט, ורצוי! כששני ההורים נוכחים, קל יותר ליישם את הכלים שנלמדים וליצור חזית אחידה בבית. גם אם יש פערים בגישות ההוריות, נוכל לעבוד על יצירת קו פעולה משותף לטובת הילד.

  הדרכת הורים יכולה לסייע לכם לזהות איך להגיב למצוקה של הילד, כיצד לתווך לו את הפרידה באופן שירגיע את החרדות שלו ואיך להמשיך לשמור על תחושת יציבות גם בתקופה של שינוי. נלמד איך למנוע קונפליקט נאמנויות וכיצד לעזור לילד להרגיש ביטחון למרות השינויים בבית.

קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים
קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

עוד צעד קטן

ומתחילים את השינוי בשיחה או בהודעה

מילים מהלב

המלצות חמות ממטופלים