שליטה בכעסים

  1. Home
  2. »
  3. הדרכת הורים
  4. »
  5. שליטה בכעסים

שליטה בכעסים אצל ילדים – איך להתמודד עם התפרצויות רגשיות?

כמה פעמים רציתם פשוט להיעלם כשהילד שלכם הגיע לנקודת רתיחה בשניות? אולי זה קרה כשהוא:
– התחיל לצרוח ללא הפסקה על אחיו כי לקח לו צעצוע.
– השתולל וזרק חפצים כשהוא שמע "לא" על משהו שרצה.
– בעט בכם או דחף אתכם כי לא הסכמתם לתת לו עוד זמן מסך.
– קילל ואיים כשהצדקתם את אחיו הקטן בריב ביניהם.

התפרצויות כעס יכולות להופיע כבר בגיל שנתיים—מה שמכונה לפעמים "גיל ההתבגרות הראשון"—אבל הן כמובן לא נעלמות עם השנים. להפך, ככל שהילדים גדלים, הכעסים עלולים להפוך לעוצמתיים יותר, וההתמודדות שלכם הופכת למורכבת יותר.

אז מה עושים במפגשים?

לומדים לזהות שילד בצעקה = ילד במצוקה
כשילד מתפרץ, זה לא רק "התנהגות רעה" או חוצפה. הרבה פעמים מאחורי הצעקות, ההשתוללות או הקללות מסתתרת תחושת מצוקה שהוא לא יודע לבטא אחרת. במפגשים אנחנו לומדים לזהות מה עומד מאחורי ההתנהגות ולהגיב באופן שמסייע לו (ולכם) לצאת ממעגל התסכול.

בונים תשתית של תקשורת פתוחה
כעסים לא צומחים יש מאין—הם נובעים מצרכים רגשיים שלא מקבלים מענה. לכן, אחד הצעדים הראשונים הוא להתחיל לקיים עם הילד שיחות שבמרכזן הקשבה והבנה, ולא רק ניסיון לעצור את ההתפרצות או להעניש עליה. נלמד איך ליצור שיח שבו הוא מרגיש שאתם באמת מבינים אותו, גם אם אתם לא מסכימים עם ההתנהגות שלו.

מפתחים שפה משותפת להתמודדות עם כעס
כשיש לילד (ולכם) כלים להתמודד עם הכעס לפני שהוא מתפרץ, התגובות שלו הופכות להיות יותר מווסתות. במפגשים נלמד איך לפתח שפה שתעזור לכם ולו להבין מה גורם לכעס ואיך להגיב לו בדרך שלא פוגעת בו או בסביבה.

מאפשרים התמודדות עם רגשות בצורה בריאה
המטרה היא לא לגרום לילד "להפסיק לכעוס"—כעס הוא רגש טבעי ולגיטימי. המטרה היא לעזור לו לבטא אותו באופן שלא יהפוך לפיצוץ רגשי בלתי נשלט. נתרגל דרכים לנתב את הכעס כך שהוא לא יוביל להתנהגויות קיצוניות, אלא יהפוך להזדמנות ללמידה וצמיחה.

כשהתפרצויות הכעס מפסיקות לשלוט בשגרה המשפחתית, אתם והילד שלכם מרוויחים לא רק יותר שקט—אלא גם מערכת יחסים בריאה וחזקה יותר. אני כאן כדי לעזור לכם בדרך לשם.
שליטה בכעסים

שאלות נפוצות

קו צהוב ישר משמאל עובר בצורה חלקה לשיפוע ורוד, המסמל שיחה והקשבה פעילה, לפני שהוא מסתיים בשרבוט סבוך כחול מימין. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

אם אתם מרגישים שהקשר עם הילד מלא במתחים, שאתם לא מצליחים להציב גבולות או שאתם מתמודדים עם חרדות, התקפי זעם או קשיים רגשיים של הילד – הדרכת הורים יכולה לספק לכם כלים מעשיים לשיפור ההתנהלות בבית ולחיזוק תחושת הביטחון שלכם כהורים.

בהדרכת ההורים נלמד איך לזהות את הגורמים להתפרצויות הכעס, איך להגיב בצורה שלא תסלים את המצב ואיך לעזור לילד לפתח שליטה עצמית. תקבלו כלים להצבת גבולות ברורים מצד אחד, וליצירת תקשורת רגועה ומכילה מצד שני, כך שההתנהלות בבית תשתפר בהדרגה.

 נבין יחד מה מקור החרדות של הילד, נלמד כיצד לזהות את דפוסי ההתנהגות שמחזקים את החרדה ואיך בהדרגה לעזור לו להתמודד עם הפחדים בצורה עצמאית. תקבלו כלים להדריך את הילד לעבר חוויות שמגבירות ביטחון, תוך יצירת איזון נכון בין תמיכה להצבת אתגרים.

בהדרכה נלמד איך להציב גבולות ברורים לשימוש במסכים באופן שמפחית התנגדות מצד הילד. נלמד איך להעביר את הילד בהדרגה לפעילויות אחרות וליצור חלופות בריאות, מבלי להיכנס למאבקי כוח יומיומיים.

  השינוי תלוי במידת היישום של הכלים שנלמדים בהדרכה. פעמים רבות, כבר לאחר מספר מפגשים ההורים מרגישים שהם מבינים את הקשיים לעומק ומקבלים ביטחון בדרך החדשה שהם נוקטים בה. עם התמדה, ניתן לראות שיפור משמעותי תוך מספר שבועות.

  לא בהכרח, אבל במקרים רבים הדרכת הורים לבדה יכולה להביא לשיפור משמעותי במצב הילד. כשהורים משנים את האופן שבו הם מגיבים לסיטואציות, גם ההתנהגות של הילד משתנה. אם יש צורך בטיפול נוסף, נוכל לבחון זאת יחד ולמצוא את הדרך המתאימה ביותר עבורכם.

בהחלט, ורצוי! כששני ההורים נוכחים, קל יותר ליישם את הכלים שנלמדים וליצור חזית אחידה בבית. גם אם יש פערים בגישות ההוריות, נוכל לעבוד על יצירת קו פעולה משותף לטובת הילד.

  הדרכת הורים יכולה לסייע לכם לזהות איך להגיב למצוקה של הילד, כיצד לתווך לו את הפרידה באופן שירגיע את החרדות שלו ואיך להמשיך לשמור על תחושת יציבות גם בתקופה של שינוי. נלמד איך למנוע קונפליקט נאמנויות וכיצד לעזור לילד להרגיש ביטחון למרות השינויים בבית.

קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים
קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

עוד צעד קטן

ומתחילים את השינוי בשיחה או בהודעה

מילים מהלב

המלצות חמות ממטופלים