כללים וגבולות

  1. Home
  2. »
  3. הדרכת הורים
  4. »
  5. כללים וגבולות

איך מציבים גבולות בצורה ברורה ויעילה?

אם ניקח לדוגמא מצב בו הילדים בבית רבים—בהתחלה בצעקות, אחר כך אולי גם בדחיפות, מכות או השלכת חפצים אחד על השני. האם הם עברו את הגבול?

זו שאלה שאין לה תשובה אחת נכונה, כי גבולות הם עניין אישי ומשתנים בין משפחות. מה שבבית אחד נחשב ל"חלק מהחיים" בבית אחר ירגיש בלתי נסבל. אבל אם אתם מרגישים שהמריבות חורגות ממה שאתם מסוגלים להכיל, אם אתם כועסים, מתוסכלים או חסרי אונים מול הסיטואציות האלה—זה סימן שכדאי לעצור ולבחון את הגבולות שלכם.

מה עושים במפגשים?

מזהים מהם הגבולות שלכם כמשפחה
לפני שמציבים גבולות לילדים, חשוב להבין מה הגבולות שלכם כהורים. מה בעיניכם מותר ואיפה עובר הקו האדום? במפגשים נחדד את מה שחשוב לכם באמת ונבחן אם יש הבדל בין איך כל אחד מכם רואה את הדברים.

בודקים כמה אתם עקביים ואחידים בגישה
אם אחד מכם מתערב מיד כשיש צעקות והשני נותן לילדים "לפתור לבד", המסר שמתקבל אצלם יהיה מבולבל. לכן, נתמקד ביישור קו ביניכם—כך שהילדים ידעו למה לצפות ואיך ייראה הגבול שאתם מציבים.

מצמצמים גבולות לכמות סבירה
אם תנסו לאכוף כללים נוקשים על כל ויכוח קטן, תמצאו את עצמכם במאבקים אינסופיים. לכן, נלמד איך לבחור 4-5 גבולות מרכזיים וחשובים באמת, שעליהם שווה להתעקש. כשיש פחות חוקים, אבל הם ברורים, קל יותר גם לכם וגם לילדים לשמור עליהם.

מגדירים את המחיר של חציית גבול
מה יקרה כשהילד לא יעמוד בגבול? ענישה לא בהכרח אפקטיבית, אבל תוצאה טבעית וברורה דווקא כן. נלמד איך להגדיר מראש מהן ההשלכות של חציית הגבול ואיך ליישם אותן בצורה הוגנת ועקבית.

לומדים איך לתקשר את הגבולות כך שהילדים ישתפו פעולה
הרבה הורים מציבים גבולות, אבל מתקשים לגרום לילדים לכבד אותם. במפגשים נתרגל איך להעביר את המסר בצורה ברורה אך לא מתעמתת, איך להציב גבולות בלי לאיים או להפעיל כוח, ואיך לגרום לילדים להבין שהגבול הוא לא "נגד" אלא בעד כולם—למען אווירה משפחתית רגועה ומכבדת יותר.

גבולות ברורים לא רק מונעים מריבות קיצוניות—הם גם יוצרים בית שבו כל אחד יודע מה מותר, מה אסור ואיך אפשר לפתור קונפליקטים בצורה בריאה יותר. אני כאן כדי לעזור לכם לבנות את התשתית הזו.
כללים וגבולות

שאלות נפוצות

קו צהוב ישר משמאל עובר בצורה חלקה לשיפוע ורוד, המסמל שיחה והקשבה פעילה, לפני שהוא מסתיים בשרבוט סבוך כחול מימין. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

אם אתם מרגישים שהקשר עם הילד מלא במתחים, שאתם לא מצליחים להציב גבולות או שאתם מתמודדים עם חרדות, התקפי זעם או קשיים רגשיים של הילד – הדרכת הורים יכולה לספק לכם כלים מעשיים לשיפור ההתנהלות בבית ולחיזוק תחושת הביטחון שלכם כהורים.

בהדרכת ההורים נלמד איך לזהות את הגורמים להתפרצויות הכעס, איך להגיב בצורה שלא תסלים את המצב ואיך לעזור לילד לפתח שליטה עצמית. תקבלו כלים להצבת גבולות ברורים מצד אחד, וליצירת תקשורת רגועה ומכילה מצד שני, כך שההתנהלות בבית תשתפר בהדרגה.

 נבין יחד מה מקור החרדות של הילד, נלמד כיצד לזהות את דפוסי ההתנהגות שמחזקים את החרדה ואיך בהדרגה לעזור לו להתמודד עם הפחדים בצורה עצמאית. תקבלו כלים להדריך את הילד לעבר חוויות שמגבירות ביטחון, תוך יצירת איזון נכון בין תמיכה להצבת אתגרים.

בהדרכה נלמד איך להציב גבולות ברורים לשימוש במסכים באופן שמפחית התנגדות מצד הילד. נלמד איך להעביר את הילד בהדרגה לפעילויות אחרות וליצור חלופות בריאות, מבלי להיכנס למאבקי כוח יומיומיים.

  השינוי תלוי במידת היישום של הכלים שנלמדים בהדרכה. פעמים רבות, כבר לאחר מספר מפגשים ההורים מרגישים שהם מבינים את הקשיים לעומק ומקבלים ביטחון בדרך החדשה שהם נוקטים בה. עם התמדה, ניתן לראות שיפור משמעותי תוך מספר שבועות.

  לא בהכרח, אבל במקרים רבים הדרכת הורים לבדה יכולה להביא לשיפור משמעותי במצב הילד. כשהורים משנים את האופן שבו הם מגיבים לסיטואציות, גם ההתנהגות של הילד משתנה. אם יש צורך בטיפול נוסף, נוכל לבחון זאת יחד ולמצוא את הדרך המתאימה ביותר עבורכם.

בהחלט, ורצוי! כששני ההורים נוכחים, קל יותר ליישם את הכלים שנלמדים וליצור חזית אחידה בבית. גם אם יש פערים בגישות ההוריות, נוכל לעבוד על יצירת קו פעולה משותף לטובת הילד.

  הדרכת הורים יכולה לסייע לכם לזהות איך להגיב למצוקה של הילד, כיצד לתווך לו את הפרידה באופן שירגיע את החרדות שלו ואיך להמשיך לשמור על תחושת יציבות גם בתקופה של שינוי. נלמד איך למנוע קונפליקט נאמנויות וכיצד לעזור לילד להרגיש ביטחון למרות השינויים בבית.

קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים
קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

עוד צעד קטן

ומתחילים את השינוי בשיחה או בהודעה

מילים מהלב

המלצות חמות ממטופלים