התמודדות עם פרידה

  1. Home
  2. »
  3. טיפול בילדים ובמתבגרים
  4. »
  5. התמודדות עם פרידה

כשההורים נפרדים – מה עובר על הילדים?

פרידה היא טלטלה רגשית עבור כל בני המשפחה. בין אם אתם רק מתחילים לחשוב על זה, נמצאים בעיצומו של תהליך, או שכבר הפרדתם בתים – הילדים שלכם חווים את זה יחד אתכם.

יכול להיות ששמתם לב לשינויים בהתנהגות שלהם: יותר התפרצויות, הסתגרות, רגרסיה, או דווקא מרדנות ושהייה ממושכת מחוץ לבית. אולי הם מנסים לשדר שהכול בסדר, אבל בפנים הם מרגישים את השינוי וחווים מצוקה.

שלבי הפרידה בעיניים של ילד

שלב המתח והחששות – הילדים מרגישים את האווירה בבית עוד לפני שנאמרה המילה "פרידה". השתיקות, הוויכוחים, העצב – כל אלה משדרים להם שמשהו קורה. לפעמים הם שואלים, לפעמים שומרים בבטן.

שלב השינוי וההסתגלות – בין אם הפרדתם בתים או שאתם עדיין בתהליך, הילדים מתמודדים עם מציאות חדשה: נסיעות בין הבתים, סידורים לוגיסטיים, שגרה שמתפרקת ונבנית מחדש. עבורם, זה בלבול גדול.

שלב ההפנמה – אחרי שהאבק שוקע, מגיעה ההתמודדות האמיתית. זה שלב שבו ילדים יכולים להרגיש עצב, כעס, געגוע למה שהיה – לצד הצורך להתרגל למה שיש עכשיו.
התמודדות עם פרידה

איך זה נראה בשטח?

ילד שהופך ל"ילד-הורי", לוקח אחריות מוגזמת על האחים או עליכם ההורים.
התפרצויות זעם בתדירות גבוהה יותר.
הסתגרות, ירידה בביטחון העצמי, הימנעות מאינטראקציות חברתיות.
שינוי קיצוני – או הסתגרות מוחלטת, או התרחקות מהבית ונטייה למרדנות.
רגרסיה – פחדים, קשיים בשינה, אפילו חזרה להרגלים ישנים.
החמרה בקשיים קיימים כמו הפרעת קשב, חרדות או קושי בוויסות רגשי.

איך אפשר לעזור לילד להתמודד?

לספק יציבות בתוך השינוי – ילדים זקוקים לתחושת ביטחון. עקביות בין הבתים, גם אם הם שונים, היא מפתח.

לתת מקום לכל רגש – פחד, כעס, עצב, בלבול – כל אלה רגשות טבעיים בפרידה. ילד צריך לדעת שמותר לו להרגיש ולדבר על זה.

לשמור על תפקיד ההורה – לא להפוך את הילד לשותף למשבר – ילדים לא צריכים לשמוע את כל הפרטים או להרגיש שהם אחראים לרגשות שלכם.

לקבל כלים בהדרכת הורים מותאמת – הדרכת הורים תעזור לכם להתמודד עם השינויים, לבנות שפה אחידה בין הבתים וליצור לילדים קרקע יציבה.

לסייע לילד בעיבוד הרגשות – בטיפול רגשי הילד ילמד להביע את מה שעובר עליו, לפרש את המציאות בצורה שמפחיתה חרדה, ולמצוא את הדרך להסתגל לשינוי.

פרידה היא תהליך – גם עבורכם וגם עבור הילדים. עם הליווי הנכון, אפשר לצלוח אותה בצורה שמאפשרת לילדים להרגיש בטוחים, יציבים ונאהבים.

אני כאן כדי לעזור – עבורכם ועבור הילדים שלכם.

שאלות נפוצות

קו צהוב ישר משמאל עובר בצורה חלקה לשיפוע ורוד, המסמל שיחה והקשבה פעילה, לפני שהוא מסתיים בשרבוט סבוך כחול מימין. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

טיפול LI-CBT מתאים לילדים מגיל 6 ומעלה. בגיל זה קיימת בשלות קוגניטיבית שמאפשרת לילד להבין את הקשר בין מחשבות, רגשות והתנהגות, וליישם כלים שנלמדים בטיפול. עבור ילדים צעירים יותר, ניתן לשלב את ההורים באופן משמעותי יותר בתהליך.

בהחלט. טיפול LI-CBT מסייע לבני נוער בהתמודדות עם חרדות (כמו חרדת בחינות בתקופת הבגרויות או חרדה חברתית), קשיים בוויסות רגשי, התמכרות למסכים, לחץ חברתי והתמודדות עם שינויים משמעותיים. השיטה מספקת כלים מעשיים שעוזרים לנערים להתמודד עם אתגרים אופייניים לגיל ההתבגרות ולפתח ביטחון עצמי ותחושת שליטה בחייהם.

טיפול LI-CBT מסייע לילדים לזהות מה גורם להתפרצויות הכעס, להבין את הרגשות שעומדים מאחוריהן וללמוד דרכים חדשות לוויסות רגשי. בעזרת כלים פרקטיים, סימולציות ומשימות לתרגול בבית, הילד ירכוש אסטרטגיות לשליטה בכעסים ויגלה כיצד להגיב בצורה רגועה ומסתגלת יותר במצבים מתסכלים.

טיפול LICBT מתמקד בזיהוי דפוסי מחשבה שמעוררים חרדה ובהדרגה מחזק את הביטחון העצמי של הילד. נלמד לזהות יחד עם הילד את הרגשות והתחושות שמתעוררות במצבי חרדה, ונבנה תוכנית חשיפה הדרגתית שתאפשר לו לחזור לפעילויות בהדרגה, תוך תחושת שליטה וביטחון.

  LI-CBT הוא טיפול קצר מועד וממוקד, ובמקרים רבים ניתן לראות שיפור בתוך מספר שבועות. ההתקדמות תלויה במעורבות של הילד והמשפחה בתהליך ובתרגול הכלים מחוץ למפגשים. ככל שהילד מיישם יותר את מה שהוא לומד בקליניקה, כך ניתן להשיג תוצאות משמעותיות מהר יותר.

להורים יש תפקיד משמעותי בהצלחת הטיפול. בהתאם לגיל הילד ולסוג הקושי, ייתכן שנקיים גם מפגשים משותפים או הדרכת הורים נלווית, שתסייע לכם לתמוך בילד וליישם את הכלים שנלמדים בטיפול גם בבית.

 

 כן. הטיפול מותאם לכל ילד באופן אישי, וכולל שיטות יצירתיות כמו משחקים, סיפורים וסימולציות שמאפשרות לילדים להתחבר לתהליך באופן טבעי. גם אם יש התנגדות בהתחלה, בהדרגה הילד ירגיש בטוח יותר ויהיה פתוח לתהליך.

אם הילד שלכם מתמודד עם התקפי כעס, חרדות, הימנעויות או קושי בוויסות רגשי – יש סיכוי גבוה שטיפול LI-CBT יכול לעזור. מומלץ לקבוע שיחת היכרות כדי להבין את הקשיים הספציפיים ולראות אם הגישה מתאימה לו.

 ילדים שחווים פרידה של ההורים עשויים להתמודד עם חרדת נטישה, קונפליקט נאמנויות, מתח גבוה בבית ואף התנהגויות כמו הסתגרות בחדר או בריחה למסכים. אחרים עשויים להביע את המצוקה שלהם דרך התפרצויות כעס או אפילו בריחה מהבית. טיפול LICBT מספק לילד מקום בטוח לעיבוד הרגשות, מסייע לו לזהות את המחשבות שמעוררות את החרדה או הכעס, ומקנה כלים להתמודד עם השינוי בצורה בריאה ומאוזנת. בנוסף, אם יש צורך, נוכל לשלב הדרכת הורים כדי לתמוך בילד טוב יותר בתהליך ההתמודדות.

קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים
קווים מעוקלים ולולאות בריקוד כחול וסגול רוקדים כמו שיחה מרגיעה על הרקע האפל, מזכירה שיחה מרגיעה שמביאה שלווה. | גליה גביש מטפלת LI-CBT ילדים, נוער ומבוגרים ומדריכת הורים

עוד צעד קטן

ומתחילים את השינוי בשיחה או בהודעה

מילים מהלב

המלצות חמות ממטופלים